Luna februarie înseamnă pentru unii luna iubirii, pentru alții luna aceea mai scurtă din an sau poate pentru pasionații de social media luna în care a apărut Facebook și Youtube. Totuși pentru cei care încă nu știu cu ce să o asocieze, m-am gândit să vă dau câteva idei. Pasionații de tehnologii sigur vor găsi ceva de notat în calendar. 

Tu ce ai ales să sărbătorești luna asta? Let us know! 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/ENIAC
15 februarie 1946

ENIAC, primul computer electronic de uz general, a fost dat în folosință la Universitatea din Pennsylvania. Era de o mie de ori mai rapid decât mașinile de calcul electromecanice ale vremii, o creștere a puterii de calcul pe care nicio altă mașinărie până în prezent nu a reușit să o egaleze.

 

19 februarie 1971

Este eliberat primul mandat de căutare a informațiilor stocate pe un computer. Acest eveniment va duce la o creștere a nivelului de sofisticare al criptării pentru a ascunde fișierele de pe computer de oamenii legii.

 

 16 februarie 1984

IBM introduce Computerul Portabil Personal IMB, un computer portabil timpuriu. Avea un procesor Intel 8088 de 4.77 MHz, 256 KB memorie RAM, un monitor de 9 inch, un floppy drive de 5.25 inchi și folosea DOS 2.1 ca sistem de operare. Avea o greutate de 13.6 kg și costa 2,795 de dolari. Multă baftă în a sta cu el în brațe!

 

https://www.logogenie.net/blog/apple-logo-learn-about-the-history-branding-and-logo-evolution
19 februarie 1987

Este creat domeniul virtual apple.com. De menționat că asta s-a întâmplat cu 4 ani înainte ca rețeaua de internet globală (World Wide Web) să fie lansată sau microsoft.com să fie înregistrat.

 

26 februarie 1991

Tim Berners-Lee introduce pe piață WorldWideWeb, primul web browser și editor HTML WYSIWYG.

 

 15 februarie 1995

Hacker-ul Kevin Mitnick este arestat. La momentul respectiv era cel mai căutat infractor în domeniul computerelor din Statele Unite. În prezent este consultant pe teme de securitate a computerelor. Cel puțin știe ce face. 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Bandai_Pippin
9 februarie, 1996

Este introdus pe piață Bandai Pippin. Un “device multimedia” puțin cunoscut, folosind tehnologie licențiată de Apple Computer, acesta a fost o încercare nefericită de a crea o consolă de jocuri video. A obținut locul 22 pe lista PC World pentru ,,25 cele mai proaste produse de tech din toate timpurile”. 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Garry_Kasparov , https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Blue_(chess_computer)
10 februarie, 1996

Campionul mondial la șah Garry Kasparov pierde un joc împotriva computerului Deep Blue în timpul unei partide organizate după regulile standard de campionat. A fost pentru prima dată când un computer a învins un campion mondial la șah după aceste reguli. Kasparov a reușit până la urmă să îl învingă pe Deep Blue în acea partidă cu scorul de 4-2. Totuși, a pierdut în fața lui Deep Blue un an mai târziu, marcând astfel momentul în care un computer învinge pentru prima dată un campion mondial la șah într-o partidă.

 

 4 februarie 2000

EA lansează The Sims, cel mai bine vândut joc de PC din istorie. Presupunem că oamenilor le place să se prefacă că sunt altcineva.

 

17 februarie 2000

Microsoft introduce pe piață cea mai nouă versiune din seria de sisteme de operare Windows NT, numit Windows 2000. Deși Windows 2000 a încorporat experiența de tip plug and play în seria Windows NT, era totuși destinat pieței de business, nu populației generale. Odată cu apariția Windows XP,  Microsoft a unit seria NT cu seria Windows 95/98. 

 

https://www.businessinsider.com/facebooks-first-8-features-from-2004-2014-8 , https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Zuckerberg
4 februarie 2004

Mark Zuckerberg lansează ,,The Facebook”, care mai târziu va deveni Facebook. Lumea se schimbă pentru totdeauna. Și ne place. 

 

8 februarie 2005

Google Maps este lansat către public. Nu am mai fost nevoit să cer indicații niciodată. Nu că înainte aș fi cerut.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/YouTube
15 februarie 2005

Site-ul de video sharing care în zilele noastre este deja omniprezent, YouTube, este lansat. Foarte puține site-uri web au avut un asemenea impact și de o asemenea rapiditate asupra modului nostru de a folosi internetul. La mai puțin de 2 ani de la lansarea sa, Google a plătit 1.65 miliarde de dolari pentru a-l cumpăra. Astăzi este cu puțin în urmă Facebook, Google sau Gmail ca fiind unul dintre cele mai vizitate site-uri web din lume.

 

Bibliografie:

https://thisdayintechhistory.com/archives/#20202