Majoritatea programatorilor scriu destul de multe linii de cod în fiecare zi. Câteodată reușesc să construiască aplicații foarte mari și complexe, iar alteori îi ia valul și petrec timp scriind cod pentru funcții simple care se poate să nu fi fost necesare de la bun început.
Observându-i pe colegii mei din Softia, am văzut că și lor li se întâmplă câteodată ca la finalul unei funcționalități reușite să descopere că, de fapt, exista deja o librărie construită special pentru acel tip de funcționalitate care le-ar fi putut salva timp prețios dacă o implementau.
Așa mi-a venit ideea să le cer niște sfaturi și o listă cu 10 librării de Javascript care le-au ușurat lor munca și i-au ajutat să codeze mai eficient.
1. Lodash este o librărie modernă de javascript care are ca scop rezolvarea rapidă a taskurilor. Majoritatea utilizatorilor o folosesc pentru funcțiile ajutătoare ale obiectelor și array-urilor, dar aceasta se dovedește a fi folositoare în aproape toate proiectele. În loc să îți scrii propriile tale funcții pentru array, Lodash are o mulțime de funcții și cu siguranță poți găsi ceva care să te ajute.
2. UUID este un pachet foarte mic pentru a genera rapid UUIDs (universally unique identifiers). În anumite aplicații auto-incrementarea id-urilor ar trebui să fie evitată din varii motive, unul dintre acestea ar fi securitatea aplicației tale. UUID este un mod binecunoscut de a crea id-uri unice.
3. Express.js este cel mai popular și folosit framework web pentru limbajul de programare Node.js. Cu ajutorul lui putem crea aplicații backend și API-uri într-un timp foarte scurt. Foarte multe framework-uri sunt bazate pe Express datorită funcționalităților minimaliste pe care acesta le are. Cu doar 11 linii de cod poți avea un server funcțional. Un alt plus este comunitatea, care este foarte vastă și poți găsi foarte ușor rezolvări la problemele pe care întâlnești.
4. Bootstrap este soluția ideală atunci când vrei să construiești o aplicație web, dar nu ai vrea să începi de la zero cu CSS-ul sau cu bazele formatării elementelor unui document HTML. Cu Bootstrap ai o gamă largă de componente disponibile pe care le poți găsi pe site-ul lor în documentația oficială sau pe internet datorită comunității foarte mari. Design-ul și responsivitatea aplicației nu vor mai reprezenta o problemă.
5. Next.js este un framework cu care poți construi foarte rapid pagini randate pe server sau pagini statice utilizând React.js (unul dintre cele mai populare framework-uri Javascript). Citește fișierele dintr-un director pages, astfel manevrând rutarea și orice subdirector devine automat alt pas al adresei URL. Poate fi trimis cu ușurință din Github către server și are foarte multe funcționalități prestabilite.
6. Tailwind CSS este una dintre cele mai populare librării de stilizare a aplicațiilor web. Este bazată pe clase de utilități și oferă mai multă flexibilitate chiar și decât Bootstrap, nefiind nevoie să scrii vreodată o singură linie de CSS. Responsivitatea aplicației poate fi ușor rezolvată prefixând anumite clase de CSS, Tailwind oferind un mod ușor și flexibil de a crea pagini web. De asemenea poți să îți customizezi și să îți creezi propriile tale clase pe care mai târziu le poți folosi pentru componentele tale reutilizabile pentru mai multă claritate și sustenabilitate a codului tău.
7. Axios este un pachet cu care userii pot executa solicitări de tip HTTP cu ajutorul promis-urilor. Principalul atu al acestei librării este simplitatea cu care poți adăuga opțiuni la solicitarea trimisă, fără a-și pierde însă din flexibilitate și funcționalitate. Foarte mulți utilizatori preferă să folosească Axios în detrimentul “Fetch” tot mai des.
8. Passport este un ‘middleware’ folosit de obicei pentru autenticare în Express.js și alte aplicații de tip Node.js. Acest pachet suportă principalele modalități de autentificare – de la Facebook la Auth, la propria ta modalitate customizată. Poate fi integrată foarte ușor într-o aplicație Express și are o comunitate relativ mare.
9. Luxon este un pachet simplu și modern pentru a manipula și formata datele calendaristice. Are foarte multe funcționalități similare cu Moment.js, dar Luxon folosește un obiect de tip ‘Intl’ mai modern în loc de obiectul classic de tip ‘Date’. Dacă ai nevoie să manipulezi data și timpul, Luxon este cu siguranță librăria care te poate ajuta să faci asta.
10. Nodemon este o librărie care te ajută să construiești aplicații backend în Node.js, principala funcționalitate fiind aceea de a detecta orice schimbare care se face în fișiere și a restarta automat aplicația cu noile fișiere modificate. Anumite librării, cum ar fi Next.js, vin deja cu această funcționalitate, dar altele nu o au, iar atunci Nodemon este o alternativă de succes.
Fiecare librărie de Javascript servește unui scop diferit și poate fi folosită în combinație cu alte librării pentru a da cele mai bune rezultate.
Putem spune că există sute de mii de librării pentru toate tipurile de funcționalități și utilizând aceste pachete putem să ne salvam timp și să ne mărim productivitatea.
Dacă ești la început în programare, am făcut și o listă cu 10 sfaturi utile aici.