Într-una dintre zilele trecute m-am urcat în racheta mea și am făcut o călătorie la birou, am zis să văd cu cine mai stau și eu la o vorbă, o cafea. Așa am dat peste colegul meu, Robert. Nu ne-am mai văzut de mult timp, așa că am schimbat ceva mai multe vorbe și îmi spunea, printre altele, despre marea lui dragoste – fotografia. Mi-a arătat și niște poze și pot să vă spun că se pricepe. Vi le las și vouă în articol plus câte ceva din ce am mai povestit, ca să îl cunoașteți și voi.
Nelu: Cum te numești și cine ești?
Robert P. mi-este numele. În QA mi-am făcut renumele. Dar când nu asigur calitatea software de foame, sunt fotograf, idealist și “hater” din hobby.
Nelu: Ce hobby-uri și pasiuni îți ocupă timpul liber?
Fotografia este principala pasiune care îmi ocupă cea mai mare parte (dacă nu chiar tot timpul) din timpul liber. Se întâmplă să fie așa pentru că am puțin timp liber. Oricum, fotografia necesită destul de multă pregătire înainte de a ieși și a apăsa pe buton. Dacă preferi stiluri de fotografie mai nișate (ex: peisagistică, arhitectură, abstract, street etc.) sunt necesare mai multe resurse (timp de deplasare, bani pentru cazare/bilete de intrare). Momentan, din motivele evidente (pandemie, carantină) încerc să-mi mențin un obicei de minim 2 ieșiri la pozat pe lună. Totodată aș vrea să fac mai des ieșiri (fotografice) în afara orașului, consider că asta m-ar ajuta la sănătatea psihică, cât și fizică. Sper să-mi formez un obicei din asta pentru că exercițiul este secretul învățării și al stăpânirii fotografiei. Dacă sunteți curioși puteți vedea aici portofoliul meu: https://500px.com/robertalexpandele
Nelu: Fiecare profesie are miturile și legendele ei, dar nu toate sunt adevărate. Care mit legat de profesia ta ți se pare că ar trebui demontat?
În domeniul IT există multe preconcepții despre QA. Una dintre cele mai neadevărate concepții despre QA este că “Testerilor le place să strice chestii”. Nu ăsta este principalul scop al testării de orice fel. Există o nișă a testării specială pentru partea de stricat chestii. Că în QA sunt, din întâmplare, mulți oameni care au o plăcere din a “strica” munca altora și sunt vocali, asta e altceva. Faptul că au verbalizat deseori asta, mai în glumă, mai în serios, a dus la împământarea acestui mit.
În domeniul fotografiei (da, vorbesc și despre asta pentru că sunt calificat în profesia de fotograf) cel mai mare mit aducător de frustrare în viața oricărui practicant este ,,Hai, te rog, fă-mi și mie o poză că oricum o faci din plăcere”/ ,,Hai că doar apeși un buton și faci poze, ce poate fi atât de greu”. Frazele astea aduc coșmaruri celor care practică profesia pentru un venit stabil. În același timp, fotografii amatori sunt primii care pică în această capcană pentru că o fac ,,pentru experiență” și anume gratuit. Mit-ul acesta neagă tot timpul petrecut (multe cursuri, programe de învățat, nenumărate ore de practică cu puține rezultate sau rezultate slabe) de mulți fotografi pentru a învață și a-și perfecționa fotografia.
Nelu: Ce te inspiră cel mai tare sau ce te face să vrei să-ți depășești limitele?
Cred că cea mai mare sursă de inspirație este imaginația. În schimb, motivația pentru a-mi depăși limitele o iau din obiectivele pe care mi le propun.
Nelu: Dacă cel mai recent proiect la care ai lucrat în Softia ar fi un film, ce titlu ar avea?
De când lucrez în Softia am fost într-o singură echipă și știu sigur că titlul filmului ar fi – Into the Wild (strict titlul).
Nelu: Care e cea mai tare tehnologie/tool cu care ai lucrat și de ce?
Nu cred că există cele mai tari tehnologii/tool-uri în domeniul în care activăm. Este o industrie atât de schimbătoare încât, chiar dacă ar exista “cea mai tare” la un moment dat, nu ar dura prea mult timp până ar veni următorul “cel mai tare”. Mai mult de atât, răspunsul la întrebare asta este foarte subiectiv, fiind bazat pe experiențele proprii ale fiecăruia. Cele mai drăguțe tool-uri/tehnologii cu care am lucrat: PHPStorm, JavaScript, Atom, Word, Excel.
Nelu: Care este primul lucru (după cafea) pe care îl faci când începi o zi de lucru?
Primul lucru pe care îl fac atunci când încep o zi de lucru este să mă bucur de cafeaua de dimineața și să verific ceasul. De când cu pandemia (WFH) am implementat, la nivel de echipă o ședință cu toată lumea prezentă pentru a discuta orice de la probleme/întrebări de muncă, până la politică și alte lucruri (pe care nu ar trebui să le discutam la birou). Facem tot posibilul să implicăm în aceste discuții cât mai mulți colegi. În timpul aceasta, mă uit și prin mail-uri să văd dacă am și mesaje de la oameni (majoritatea mail-urilor sunt automated updates). După ce epuizez lista asta de activități la începutul zilei, îmi rămâne și puțină energie până la pauză pentru a mă răzgândi de 654 de ori în legătură cu ce mănânc la prânz.
Nelu: Ce mâncare n-ai împărți cu nimeni? Nici măcar cu mine! 😉
N-aș împarți cu nimeni ciorba (în mod special ciorba de burtă sau de perișoare).
Nelu: Care parte a procesului tău de lucru îți place cel mai mult și de ce?
Partea mea favorită din procesul de lucru este cea în care trebuie să interacționez cu oameni. În ultima perioadă tânjesc după interacțiunea umană, fie ea și virtuală. Nu am realizat până acum când au fost impuse reguli de sănătate și distanțare socială, că am această nevoie de apropiere de oameni și interacțiune, mai ales la locul de muncă.
Nelu: Ce sfat te-ar fi ajutat dacă îl primeai la început de carieră?
Caută lucrurile alea pe care chiar vrei să le faci și încearcă-le. Nu este obligatoriu să rămâi într-un domeniu dacă nu îți oferă nici cea mai mică satisfacție, chiar dacă faci o treabă bună.
Nelu: Dacă ai putea să întorci timpul și să vorbești cu tine, cel/cea de la 18 ani, ce i-ai spune?
Cu cât stai mai mult într-un domeniu, cu atât vei ,,dispărea” mai mult în spatele CV-ului tău și alte experiențe devin irelevante. Experimentează cât mai mult de la început, încearcă să faci ceea ce simți că vrei să faci, nu neapărat ceea ce îți oferă comoditatea confortului de a ,,trăi fără griji”.