3 august 1993

Apple introduce Newton MessagePad, unul dintre primii asistenți digitali personali (PDA) din lume. Termenul de PDA a fost folosit pentru prima dată de CEO-ul Apple, John Scully, în 1992. În timp ce acesta a fost un eșec comercial, platforma Newton a stabilit ștacheta pentru viitoarele modele de PDA.

 

 

https://www.computerhistory.org/tdih/august/7/, https://www.computerhistory.org/tdih/march/31/

7 august 1944

IBM prezintă ASCC Giant Brain la Harvard. Președintele IBM Thomas J. Watson Sr. prezintă în mod oficial Calculatorul Automat de Secvență Controlată (ASCC) la Universitatea Harvard. Unul dintre primele computere digitale, cunoscut la Harvard sub numele de Mark I, această mașină gigantă bazată pe relee a fost rezultatul cercetării profesorului Howard Aiken în domeniul calculelor.

Mark I a fost un amestec interesant de tehnologie a cardurilor perforate și electronică simplă, care a devenit depășit aproape imediat ce a fost finalizat. Avea 51 de metri lungime, 8 metri înălțime și cântărea 5 tone.

Cu toate acestea, IBM a aflat despre dezvoltarea calculatoarelor mari prin intermediul Mark I și a aplicat aceste abilități în propriul său Calculator selectiv de secvență controlată (SSEC), un alt proiect Giant Brain întreprins atunci când Aiken a învins IBM pretinzând că a inventat ASCC.

 

 

7 august 1982

„The Visitors”, albumul trupei ABBA, devine primul compact disc (CD) fabricat din lume, presat în Langenhagen, Germania de Polygram Records, o filială a Royal Phillips Electronics. Phillips și Sony au dezvoltat împreună standardul CD, care a fost conceput pentru a fi succesorul înregistrării fonografului. Până la ieșirea la vânzare a CD-ului în noiembrie a acelui an, au fost produse aproximativ 150 de titluri.

 

 

9 august 1991

Astronauții de la bordul navei spațiale Atlantis, misiunea STS-43, folosesc un computer portabil Apple Macintosh pentru a trimite din spațiu ceea ce este considerat primul e-mail. Folosind serviciul online AppleLink, astronauții Atlantidei, Shannon Lucid și James C. Adamson, au trimis următorul mesaj:

„Salut Pământ! Salutări de la echipajul STS-43. Acesta este primul AppleLink din spațiu. Ne distram de minune, ne-am fi dorit să fiți aici, … trimite crio și RCS! Hasta la vista, iubito, … ne vom întoarce! ”

Software-ul AppleLink de pe Macintosh a fost special configurat pentru a se conecta la sistemul de comunicații al NASA, ceea ce a permis Shuttle să interfețe cu rețeaua proprietară Apple din spațiu. Macintosh Portable în sine a avut doar modificări foarte mici pentru a funcționa în spațiu.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Wozniak

11 august 1950

S-a născut inventatorul Apple, Steve Wozniak. Wozniak și Jobs au intrat în afaceri după ce Wozniak a proiectat un computer personal cu o singură placă cunoscut sub numele de Apple I. În 1976, cu specificațiile în mână și o comandă data de Byte Shop pentru 100 de astfel de mașinării la prețul de 500 USD fiecare, el și Jobs au început să asambleze calculatoare în subsolul garajului părinților lui Steve Jobs.

În timp ce încă studia la Universitatea din California-Berkeley în 1972, Wozniak și-a arătat abilitățile electronice, precum și simțul umorului în construirea casetei sale albastre, un generator de tonuri folosit pentru a efectua apeluri telefonice gratuite, pe care le-a vândut în cămine.

 

 

11 august 2003

Virusul Blaster, cunoscut și sub numele de MSBlast sau Lovesan, începe să se răspândească pe Internet, afectând computerele cu Windows XP și Windows 2000. Simptomul principal al virusului a fost prăbușirea serviciului RPC, care ar declanșa computerul să se închidă și să repornească. Microsoft a estimat numărul de mașini infectate între 8 și 16 milioane. Daunele provocate au fost estimate la 320 de milioane de dolari.

 

 

13 august 1973

A fost fondat Institutul pentru Certificarea Profesioniștilor în Calculatoare. Inițiatorul standardelor pentru industria calculatoarelor, ICCP a promovat standarde profesionale ridicate pentru industria computerelor și a oferit un program de certificare în care inginerii au obținut denumirile de profesionist certificat în calculatoare sau profesionist asociat în calculatoare.

 

14 august 2006

Laptopurile Dell se aprind! Dell și Sony recunosc că defectele bateriilor fabricate de Sony utilizate în anumite laptopuri Dell ar putea duce la supraîncălzirea bateriilor, la aprindere sau la explozie. Ei își retrag peste 4,1 milioane de baterii, cea mai mare retragere legată de un computer din istorie. Acest lucru a venit după mai multe rapoarte larg mediatizate în lunile precedente în care existau date despre laptopurile Dell care au luat foc. Până în prezent, reputația Dell nu și-a revenit niciodată pe deplin după incident.

 

 

https://www.neowin.net/news/internet-explorer-version-1-10-a-dive-through-history/

16 august 1995

Microsoft introduce Internet Explorer, care la acea vreme era o versiune modificată a Spyglass Mosaic, pe care Microsoft o licențiase. Mai târziu, când Microsoft a început să includă gratuit Internet Explorer la Windows, Spyglass a dat în judecată Microsoft pentru că nu a plătit ceea ce ei au considerat drepturile de autor corespunzătoare. Microsoft a căzut la o înțelegere pentru 8 milioane de dolari.

 

 

19 august 2004

Google deține prima oferta publică (IPO) prin care vinde peste 22 de milioane de acțiuni la un preț inițial de 85 USD. Acțiunile Google s-au închis în acea zi la 100,34 USD, iar IPO a creat mulți milionari instant și câțiva miliardari.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_95

24 august 1995

Microsoft expediază Windows 95. Datorită probabil celei mai mari campanii de lansare de produse din istorie, vânzările Windows 95 au depășit toate previziunile. În mod ciudat, au trecut doi ani până în ziua în care Apple a pierdut procesul de încălcare a drepturilor de autor împotriva Microsoft, un proces ale cărui argumente principale s-au centrat în jurul multor caracteristici găsite acum pe Windows 95.

 

 

24 august 1993 

Apple pierde în fața Microsoft în instanță.

Poate cel mai faimos proces din istoria tehnologiei este decis pentru Microsoft. Apple a susținut că Windows-ul Microsoft a încălcat drepturile de autor pe „afișajele vizuale” ale Macintosh. Judecătorul din caz a decis că majoritatea cererilor erau acoperite de un acord de licență din 1985. Alte afirmații nu au fost considerate încălcări ale drepturilor de autor datorate „doctrinei fuziunii”, care afirmă practic că ideile nu pot fi protejate prin drepturi de autor. Acest lucru a pregătit calea pentru ca Microsoft să dezvolte Windows 95, care a imitat Macintosh chiar mai mult decât versiunile anterioare de Windows.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs

24 august 2011

Steve Jobs demisionează din funcția de CEO Apple.

,,Întotdeauna am spus dacă va veni vreodată o zi în care să nu mai pot îndeplini îndatoririle și așteptările mele ca CEO al Apple, aș fi primul care vă anunță. Din păcate, a venit acea zi.”  Steve Jobs

 

 

29 august 1990

Legea britanică privind utilizarea abuzivă a computerelor intră în vigoare. Fiind una dintre primele legi concepute pentru a aborda frauda computerizată, aceasta a rezultat dintr-o lungă dezbatere din anii 1980 cu privire la urmărirea penală a hackerilor – într-un caz bine mediatizat, doi bărbați au spart un computer British Telecom lăsând mesaje în mail inbox-ul Ducelui de Edinburgh.

 

 

 

 

Surse:

https://thisdayintechhistory.com/
https://thisdayintechhistory.com/archives/#20202