Luna decembrie este cunoscută ca fiind plină de evenimente, mai ales prin prisma sărbătorilor de iarnă de care ne bucurăm cu mic, cu mare.

De-a lungul timpului au avut loc tot felul de schimbări în domeniul tehnologiei, dar pun pariu că nu știați care au fost punctele culminante pe care le-a adus luna decembrie în povestea inovațiilor tehnologice. Scriu în continuare unele dintre cele mai importante astfel de evenimente și vă las pe voi să îmi mai povestiți și despre altele care vi se par interesante.

 

Pe 1 decembrie 1898 Valdemar Poulsen, în Danemarca, patentează o aplicație pentru primul aparat magnetic pentru înregistrat.

 

Sursă poză: https://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_Engelbart#/media/File:SRI_Computer_Mouse.jpg

La 9 decembrie 1968 Douglas Engelbart și echipa sa de cercetători prezintă o demonstrație publică de tehnologie timp de 90 de minute, care include inovații precum hypertext, conferințe video, dar cel mai faimos dintre toate, mouse-ul computerului. Aceasta este prima demonstrație publică a mouse-ului, la care asistă aproximativ 1.000 de profesioniști în informatică.

 

La 12 decembrie 1980 Apple Computer face prima ofertă publică, vânzând 4,6 milioane de acțiuni la 22 USD pe acțiune, transformând instant peste 40 de angajați și investitori Apple în milionari. Cu o valoare a acțiunilor la 29 de dolari, capitalizarea de piață plasează valoarea companiei la 1,778 miliarde de dolari. Acțiunile deținute de Steve Jobs valorează 217 milioane dolari, Steve Wozniak 116 milioane dolari și Mike Markkula 203 milioane dolari. Aceasta a fost cea mai mare ofertă publică din SUA de la Ford Motor Company în 1956.

 

În 26 decembrie 1982 Revista Time acordă premiul “Man of the year” (,,Omul anului”) computerului personal, numindu-l “Machine of the Year” (,,Mașina anului”), fiind primul obiect care a primit premiul de la înființarea sa în 1927. Acesta a reușit să învingă alți candidați importanți precum Ronald Reagan și Margaret Thatcher.

 

Sursă poză: https://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_Tree_EXEC

Pe 25 decembrie 1987 Virusul Crăciunului începe să afecteze computerele mainframe IBM din întreaga lume. A fost primul ,,vierme” computerizat pe scară largă, care a paralizat mai multe rețele internaționale de calculatoare în decembrie 1987. Scris de un student la Universitatea de Tehnologie Clausthal în limbajul de scriptare REXX, el desena un brad brut ca text grafic, apoi se trimitea la fiecare intrare din fișierul de contacte de e-mail al țintei. În acest fel s-a răspândit în Rețeaua Europeană de Cercetare Academică (EARN), BITNET și VNET-ul mondial al IBM. Pe toate aceste sisteme a provocat întreruperi masive.

 

La 2 decembrie 1991 Apple lansează versiunea 1.0 a QuickTime, o extensie multimedia pentru redarea videoclipurilor color, îmbunătățind caracteristicile computerelor personale. Înainte de QuickTime, numai computerele specializate puteau reda videoclipuri color. QuickTime a permis oricui are un computer personal să facă acest lucru și a schimbat istoria computerului  în mai multe moduri. Bătălia de încălcare a brevetelor asupra QuickTime a fost cea care a dus la faimosul truc dintre Steve Jobs și Bill Gates în 1997, care a ajutat Apple să supraviețuiască suficient de mult pentru a se transforma în anii 2000.

 

Sursă poză: https://en.wikipedia.org/wiki/Rio_PMP300#/media/File:Rio_pmp300.jpg

Pe 1 decembrie 1998 Diamond Multimedia expediază către Rio PMP300 unul dintre primele aparate MP3 portabile pentru publicul larg.

 

La 4 decembrie 1998 Compania Clarion, cu sediul în Japonia, lansează AutoPC în Statele Unite ale Americii United, primul computer pentru bordul vehiculelor. 

 

Deghizat ca un screensaver și răspândit pe internet într-un ritm secundar prin intermediul software-ului de e-mail Microsoft Outlook al unui utilizator infectat, chiar la un an după virusul Love Bug, viermele Goner avea sa provoce daune de aproximativ 80 de milioane de dolari, începând cu data de 4 decembrie 2001.

 

Sursă poză: https://logos.fandom.com/wiki/Google_Chrome#2008.E2.80.932011

Pe 11 decembrie 2008 Google lansează prima versiune publică stabilă a browser-ului lor web, Chrome. Chrome este acum considerat al treilea cel mai popular browser web din lume.

 

Surse: 

https://straighttalk.hcltech.com/december-in-the-history-of-technology

https://thisdayintechhistory.com/archives/#201912 

https://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_Tree_EXEC