Dacă ați crezut până acum că toată lumea se bucură de relaxare și de vară în luna iulie, să știți că de-a lungul timpului mulți au ales ca în această lună să lanseze produse noi care ne-au îmbunătățit interacțiunea cu tehnologia. 

 

 

4 iulie 1956 – cercetătorii de la MIT au folosit prima dată intrarea directă de la tastatură cu Whirlwind, unul dintre primele computere de mare viteză la scară largă.

A fost o zi remarcabilă în ceea ce privește libertatea pentru utilizatorii de computere. Metoda de intrare acum obișnuită a fost revoluționară într-un moment în care programatorii ofereau instrucțiuni mașinilor prin introducerea de cartele perforate și schimbarea cadranelor și a comutatoarelor.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Moore_School_of_Electrical_Engineering

8 iulie 1946 – Este lansată o școală specială de informatică.

Școala de inginerie electrică Moore a Universității din Pennsylvania a lansat o școală de vară în domeniul calculelor, care a încurajat construirea computerelor cu programe stocate la universități și instituții de cercetare. Acest set public gratuit de prelegeri a inspirat clonele EDSAC, BINAC și, mai târziu, IAS, precum AVIDAC.

 

 

13 iulie 1992 – este anunțată alianța IBM, Toshiba și Siemens

IBM a anunțat o alianță cu Toshiba și Siemens pentru a dezvolta cipuri de memorie pentru computere. Cooperarea internațională a marcat o schimbare în industria semiconductoarelor, în care astfel de companii se luptau aprig pentru controlul pieței. Experții au subliniat alianța ca un exemplu al unei noi economii globale.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Wright_Forrester , https://en.wikipedia.org/wiki/Whirlwind_I

14 iulie 1918 – S-a născut inventatorul memoriei Core.

Jay Forrester, pionier în informatică și profesor MIT este cel care, împreună cu  Robert Everett, a condus unul dintre cele mai importante proiecte informatice timpurii, despre care aminteam și anterior, Whirlwind.

Finalizat în 1951, Whirlwind  putea stoca 2.048 de cuvinte din 16 cifre, cu 4.500 de tuburi de vid ocupând mai mult de 3.000 de metri pătrați de spațiu. Forrester a numit computerul un sistem de operare de încredere, deoarece era capabil să ruleze 35 de ore pe săptămână utilizând 90% din capacitatea sa.

 

 

15 iulie 1983 – are loc lansarea sistemului Famicom.

Nintendo își lansează sistemul Famicom, prescurtarea „Family Computer”, în Japonia. Famicom va fi ușor modificat și lansat în America de Nord puțin peste doi ani mai târziu sub denumirea de Nintendo Entertainment System (NES). Sistemul Famicom / NES va deveni unul dintre cele mai influente sisteme de joc produse vreodată, făcând Nintendo prima companie din industria jocurilor video la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Intel

18 iulie 1968 – a fost fondată compania Intel.

Robert Noyce, Andy Grove și Gordon Moore au înființat Intel, o companie pe care au construit-o pe baza producției microprocesorului, componenta care a permis computerelor să crească viteza și să scadă în dimensiune. 

 

 

19 iulie 2000 – Apple introduce G4 „Cube” Power Macintosh.

Proiectat de Jonathan Ive, Cubul a fost încercarea Apple de a miniaturiza un computer desktop puternic într-un cub mai mic de 8 inci (20 cm) lateral. În ciuda câștigării premiilor și a aplauzelor pentru designul său, cubul a fost un eșec comercial imediat și producția a fost suspendată în decurs de un an de la anunț. În ciuda lipsei sale de succes în rândul consumatorilor, Cube a influențat designul viitoarelor produse Apple de la iPod la Mac mini.

  

 

21 iulie 1999 – Apple introduce laptopul iBook, primul computer de masă proiectat și vândut cu rețea wireless încorporată.

 

 

https://www.computerhistory.org/tdih/july/28/

28 iulie 1997 – Dell Workstation 400 a fost introdus.

Dell Computer Corp și-a anunțat intrarea pe piața stațiilor de lucru cu Dell Workstation 400. Trecerea la computere desktop mai puternice, utilizate cel mai frecvent pentru inginerie, a urmat intrării Dell în industria serverelor de rețea. S-a extins de la desktop-uri și laptop-uri personale la câștigarea unei cote mai mari din piață.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_System/23_Datamaster

 28 iulie 1981 – IBM își prezintă computerul desktop System / 23 Datamaster, cu doar două săptămâni înainte de a introduce computerul IBM.

Destinat întreprinderilor mici pentru a fi utilizate ca procesor de text și procesor de date, computerul a fost conceput pentru a fi configurat de utilizatorii finali fără a fi nevoie de un specialist în calculatoare. În timp ce acum este o notă de subsol în istorie, importanța Datamaster este că mulți dintre membrii echipei care l-au dezvoltat au fost reatribuiți la proiectul secret IBM PC. O mare parte din cunoștințele pe care le-au dobândit lucrând la Datamaster s-au îndreptat către dezvoltarea computerului IBM. De exemplu, alegerea procesorului Intel 8088 în computerul IBM s-a bazat pe familiarizarea echipei cu procesorul Intel 8085 similar utilizat în Datamaster.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Lisa

30 iulie 1979 – Apple începe să lucreze la Lisa, care avea să devină primul computer comercial din lume cu o interfață grafică pentru utilizator.

 Destinată inițial să se vândă cu 2.000 de dolari și să fie expediată în 1981, Lisa întârzie până în 1983 și se vinde cu 10.000 de dolari. Utilizarea unei tehnologii care este înaintea timpului său, costul ridicat, lipsa relativă de software și unele probleme de fiabilitate hardware scufundă în cele din urmă succesul Lisa. Cu toate acestea, o mare parte din tehnologia introdusă de Lisa a influențat dezvoltarea Macintosh, precum și a altor proiecte viitoare de computere și sisteme de operare.

 

 

 

​​Bibliografie:

https://www.computerhistory.org/tdih/july/