Odată cu venirea verii, luna iunie ne duce cu gândul la soare, vacanțe și concedii. Se spune că soarele și căldura au un efect direct asupra stării noastre de spirit. Același efect se pare că l-a avut și asupra tehnologiei. Sau mai bine zis asupra oamenilor din spatele tehnologiei care s-au simțit destul de inspirați.
În decursul istoriei, luna iunie se pare că a adus o mulțime de actualizări și îmbunătățiri pentru ceea ce cunoaștem astăzi.
De la jocuri video pe calculator și până la coduri de bare, te invit să citești și să descoperi o mulțime de curiozități din lumea tech apărute în luna iunie.
Film, muzică și jocuri
https://en.wikipedia.org/wiki/Napster
1 iunie 1999 este ziua în care se schimbă substanțial modul în care ascultăm muzică. Shawn Fanning și Sean Parker au lansat serviciul de partajare a fișierelor muzicale Napster. Serviciul devine un hit instantaneu, mai ales în rândul studenților. 6 luni mai târziu, Recording Industry Association of America (RIAA) dă în judecată serviciul pentru încălcarea drepturilor de autor. În cele din urmă, procesul duce la închiderea companiei.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tetris
Alexey Pajitnov lansează pentru prima dată jocul Tetris în URSS pe 6 iunie 1984. Numele jocului era o combinație dintre Tetra (prefix numeric din greaca veche, folosit deoarece piesele aveau patru segmente) și tenis, jocul favorit al lui Alexey.
Tetris va deveni unul dintre cele mai populare jocuri video de puzzle din toate timpurile. S-a răspândit rapid în toată Moscova și restul URSS. S-au făcut diferite încercări pentru licențierea și vânzarea jocului de către diverse companii de software dar fără succes.
În mod ironic, Pajitnov nu a câștigat bani pe Tetris ani de zile. În calitate de angajat al guvernului sovietic, statul deținea drepturile sale. Abia când Pajitnov s-a mutat în SUA, în 1996, a înființat o companie și a încasat veniturile care i se cuveneau. Apoi a continuat să lucreze pentru Microsoft.
Primele două jocuri video sunt înregistrate la Biroul pentru Drepturi de Autor din Statele Unite în 17 iunie 1980. Acestea se numeau „Asteroizii” și „Lunar Lander” și au fost create de Atari, Inc.
Telefoane și calculatoare
https://www.history.com/news/10-things-you-may-not-know-about-alexander-graham-bell , https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Graham_Bell
De cealaltă parte a Atlanticului, la Centennial Exhibition din Philadelphia, Alexander Graham Bell face o demonstrație publică a noii sale invenții – telefonul, pe 25 iunie 1876. La un an după demonstrația publică inițială, Bell a făcut primul apel telefonic din lume prin cabluri telegrafice între două orașe din Canada, pe o rază de opt mile. Astăzi, desigur, apelurile telefonice pot fi efectuate în aproape orice locație din lume.
Apple Computers a introdus Apple II în luna aprilie și, câteva zile mai târziu, pe 10 iunie 1977, acesta a fost pus în vânzare. Apple II includea tastatură integrată, un procesor de 1 MHz, monitor cu grafică color și placă de sunet. Pentru că a inclus toate aceste caracteristici într-o unitate relativ discretă, face ca el să fie considerat ca fiind primul computer personal.
Pe 7 iunie 2000 Thomas Penfield Jackson, un judecător al Statelor Unite, ordona divizarea Microsoft în două companii. Asta după ce compania a fost găsită vinovată de încălcarea legilor antitrust în 1999. Una avea să dezvolte sisteme de operare, în timp ce cealaltă urma să dezvolte aplicații. Baby Bills este un pseudonim pe care l-ar fi purtat companiile mai mici dacă compania mamă ar fi fost forțată să se dizolve.
https://www.webdesignmuseum.org/old-software/web-browsers/mozilla-1-0
Pe 5 iunie 2002 Organizația Mozilla punea la dispoziția publicului său suita de browser Mozilla 1.0. Proiectul își propunea să dezvolte un navigator web open source mult mai rapid și ușor de utilizat. Astăzi, eforturile se concentrează asupra Firefox care are peste 500 de milioane de descărcări.
Într-o adresă principală la Conferința mondială a dezvoltatorilor Apple, pe 6 iunie 2005, Steve Jobs își anunța una dintre cele mai bune decizii pe care le-a luat vreodată. Anunța că Apple va trece de la procesoarele PowerPC la Intel. Pe acea vreme, nimeni nu avea cum să ghicească faptul că Intel avea să devină cel mai mare producător de procesoare pentru PC-uri.
Smartphone-ul Palm Pre, bazat pe sistemul de operare Linux, este lansat pe 6 iunie 2009 și primește laude din partea recenzorilor tehnici. Palm Pre funcționa ca un player media portabil și avea cameră foto, navigație, Bluetooth și Wifi încorporat. Cu toate astea, din cauza marketingului slab și a ritmului alert în care Apple domina piața, Palm nu a avut nicio șansă să câștige teren.
Invenții care astăzi ne fac viața mai ușoară, nu doar mai frumoasă
https://www.inquartik.com/blog/case-vacuum-cleaner-patents-infringement/
În 8 iunie 1869 – Ives McGaffey a brevetat aspiratorul manual, primul brevet pentru un dispozitiv care curăța covoarele.
Un cod de bare (UPC) a fost scanat pentru prima dată pe 26 iunie 1974, când un pachet de gumă de mestecat Wrigley a fost ridicat din supermarketul Marsh din Troy, Ohio. Pachetul de gumă de mestecat este acum expus la Smithsonian’s National Museum of American History. Meritul acordat acestei descoperiri merge către Norman Joseph Woodland, unul dintre inventatorii codului de bare. Se spune că Woodland a venit cu ideea codurilor în timp ce era la plajă. Acesta s-a concentrat asupra modului în care codul Morse a fost folosit pentru a trimite informații electronic. Apoi a început să deseneze puncte și liniuțe în nisip asemănătoare formelor folosite în codul Morse.
Surse: