Luna mai este plină de evenimente și lansări în istoria tehnologiei. Cândva, toate lucrurile pe care le folosim zi de zi erau doar un plan pe hârtie și un vis al unui inventator sau al unui profesor universitar. Datorită lor, trăim în cea mai bună eră de până acum și trebuie să le mulțumim pentru o mare parte din confortul tehnologic care ne înconjoară astăzi.
Care sunt o parte dintre realizările tehnologice mondiale din luna mai? Citește mai departe pentru a afla.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Guglielmo_Marconi
Guglielmo Marconi este inginerul italian recunoscut pentru inventarea undelor radio. El a contribuit și la dezvoltarea tehnologiei wireless. Tehnologia wireless a fost prima dată testată la data de 13 mai 1897, când Marconi a transmis un mesaj wireless. Era un mesaj transmis peste canalul Bristol, pe o distanță de 6 kilometri. Mesajul spunea “Sunteți pregătiți?”.
La 28 mai 1929 debutează primul film color sincronizat cu sunet, On With the Show. Acesta a fost al doilea film creat de către Warner Brothers’ și folosea sistemul Technicolor în două culori (roșu și verde).
https://en.wikipedia.org/wiki/Z3_(computer)
Primul computer funcțional și programabil, denumit Z3, a fost prezentat la data de 12 mai 1941 de către inginerul german Konrad Zuse. La momentul respectiv, Germania era angajată în război, ceea ce a făcut să se întârzie știrea despre Z3.
Samuel Morse a transmis primul mesaj telegrafic la data de 24 mai 1844. Mesajul a fost transmis de la Washington DC la Baltimore și spunea “Ce lucruri mărețe a făcut Dumnezeu”. Mesajul biblic a fost transmis înapoi. Succesul transmisiei a dus la prima formă de comunicare instantanee și anume prima linie de telegraf din Statele Unite ale Americii.
La data de 1 mai 1964 este lansat sistemul “Time-sharing” la Universitatea Dartmouth, SUA. Acest sistem a fost dezvoltat după ce s-a realizat că un singur utilizator folosește ineficient resursele unui computer, iar un grup de utilizatori ar putea folosi resursele computerului mai eficient. Simplificat, acest proces intenționa ca perioada de pauză pe care un utilizator o are atunci când folosește resursele computerului să fie folosite de către alt utilizator și așa mai departe. Acest sistem folosea un limbaj de programare simplu, care se numea BASIC. Profesorii care au inventat sistemul de “time-sharing” voiau să creeze un limbaj simplu, pe care studenții lor să îl poată învață rapid și care să le permită mai multor utilizatori să-și ruleze programele pe același procesor în același timp.
https://en.wikipedia.org/wiki/Skylab
Pe 14 mai 1973, NASA lansează Skylab One, prima stație spațială a Statelor Unite ale Americii. Aceasta avea misiuni precum observarea Soarelui și a Pământului și derularea de experimente.
Primul spam email a fost trimis în data de 3 mai 1978 de către Gary Thuerk, angajat al Digital Equipment Corporation. Acesta cuprindea un mesaj promoțional despre computerul DECSYSTEM-20. Mesajul a fost întâmpinat într-un mod negativ, iar o persoană a raportat faptul că mesajul a dus la oprirea computerului.
https://en.wikipedia.org/wiki/VisiCalc
VisiCalc a fost primul software de tip foi de calcul (spreadsheet). Prima demonstrație VisiCalc a avut loc în cadrul expoziției de computere West Coast la data de 12 mai 1979.
Microsoft anunță lansarea mouse-ului cu două butoane la data de 2 mai 1983. Acesta este prezentat împreună cu noul Microsoft Word. Microsoft a făcut 100.000 de unități pentru a fi folosite cu computerele IBM, dar numai 5 000 de unități au fost vândute. În 1985, Microsoft a lansat o nouă versiune a mouse-ului, mult mai silențioasă, care avea să aibă mai mult succes.
https://en.wikipedia.org/wiki/GIF
Pe 28 mai 1987, CompuServe a lansat un nou format de fișier grafic, standardul GIF (Graphics Interchange Format). Datorită limitărilor de culoare, formatul GIF nu este potrivit pentru reproducerea culorilor fotografiilor, însă poate fi folosit pentru imagini mai simple precum grafice și logo-uri.
La 27 mai 1988, Microsoft a lansat două versiuni Windows 2.1. O versiune era Windows/286 și cealaltă era Windows/386. Fiecare versiune era adaptată capabilităților fiecăruia dintre cele două versiuni de computere. La data de 22 mai 1990, Windows 2.1 a fost înlocuit cu Windows 3, pentru care Microsoft a menținut suportul până în 2001. Microsoft a vrut ca Windows 3.0 să stârnească curiozitatea publicului, însă echipa de marketing s-a temut că publicul va percepe acest sistem de operare ca o unealtă pentru companii, din cauza cerințelor ridicate din punct de vedere al hardware-ului.
https://en.wikipedia.org/wiki/System_7
Sistemul de operare System 7 pentru Macintosh este lansat la data de 13 mai 1991. Acesta era cel de-al doilea mare upgrade pentru sistemul de operare Mac. System 7 era capabil de multitasking și a introdus conceptul de aliasuri care a fost mai târziu copiat de către Microsoft și folosit pentru a crea shortcuts în Windows 95.
Pinguinul Tux, pictograma sistemului de operare Linux a fost ales ca mascotă oficială de către Linus Torvalds, creatorul Linux, la data de 9 mai 1996.
Computerul Deep Blue produs de IBM câștigă, în data de 11 mai 1997, în fața campionului mondial la șah, Garry Kasparov. Mulți au considerat acest eveniment ca fiind un test de inteligență artificială.
La data de 29 mai 1999, naveta spațială Discovery se conectează la stația orbitală internațională pentru prima dată.