Se spune că toamna ar fi un anotimp melancolic. Nu și în tehnologie, domeniu în care au apărut o serie de noutăți de-a lungul timpului în luna septembrie. Ești pregătit să afli noutățile tech din septembrie? Pune-ți centura, pornim în 3, 2, 1…

 

Unele lucruri iau naștere…într-un mod puțin ciudat

 

Primul „bug” (la propriu) al computerului a apărut pe 9 septembrie 1945, când operatorii de la Harvard au găsit o molie prinsă într-un releu, inventând astfel termenul bug. Această eroare a fost depanată cu atenție și înregistrată într-un jurnal de bord. Jurnalul, completat cu molia atașată, face parte din colecția Muzeului Național de Istorie Americană Smithsonian.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Software_bug

Înainte să trecem la subiecte mai palpitante, am o întrebare pentru tine: Ce poți stoca în ceva ce are dimensiunea a două frigidere, cu o greutate de tonă? Îți spun eu: 4-5 megabytes. Nu râde, nu este o glumă. În 4 septembrie 1956, a fost anunțat IBM 350 Disk Storage Unit Model 1 – prima unitate de stocare comercială care a folosit stocarea pe disc magnetic.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_IIGS

În 15 septembrie 1986, la doar 10 ani de când Steve Jobs, Steve Wozniak şi Ronald Wayne și-au dat mâna pentru înființarea celei mai mari companii de tehnologie din lume, Apple introduce Apple IIgs – ultima versiune majoră de produse din seria de computere personale. Combinând versiunea mai veche Apple II cu caracteristici de pe computerele Macintosh, capacitățile de grafică și sonorizare erau mai presus decât ale oricărei alte companii de computere.

 

 

Archie – primul motor de căutare pe internet, a fost introdus pe 10 septembrie 1990. A fost un instrument folosit pentru indexarea arhivelor FTP, permițând utilizatorilor să identifice mai ușor anumite fișiere. După cum îți poți da seama, chiar și numele îi derivă din cuvântul „arhivă”. De atunci, însă, Archie a fost înlocuit de alte motoare de căutare cum ar fi Jughead, Yahoo, Google. Vrei să știi un secret? Un server Archie moștenire este încă menținut activ în scopuri istorice la Universitatea din Varșovia (Polonia).

 

 

În 2 septembrie 1993 (pe vremea când nu existau motoare de căutare pe internet) este pornit primul motor de căutare primitiv din lume: W3Catalog. Scripturile care au constituit baza catalogului erau scrise de Oscar Nierstrasz. Catalogul a profitat de faptul că multe liste de resurse erau deja disponibile și a reformulat acest conținut alături de un front-end bazat pe Perl. W3Catalog a rezistat timp de 3 ani.

 

 

https://www.webdesignmuseum.org/gallery/ebay-1996

Ce zici de niște cumpărături online? Unde? Pe eBay. eBay a fost lansat în 3 septembrie 1995, cu numele inițial „AuctionWeb”, de Pierre Omidyar. Primul articol vândut, un indicator laser rupt, nu a fost de fapt destinat să se vândă, ci mai degrabă să testeze noul site. Surprins că articolul s-a vândut cu 14,83 dolari, Omidyar a contactat cumpărătorul pentru a se asigura că știe că indicatorul laser este rupt, la care acesta a răspuns: „Sunt un colecționar de indicatoare laser deteriorate”. Și uite așa, comerțul online începea să prindă alte dimensiuni.

 

 

Pe 7 septembrie 2005, Apple introduce media player-ul portabil iPod Nano, înlocuind astfel faimosul său predecesor iPod Mini. Datorită dimensiunilor sale reduse, dar și duratei de viață mai bună a bateriei, iPod Nano a devenit extrem de popular, generând un milion de bucăți vândute în primele 17 zile de la lansare.

 

 

 

Pentru unele tehnologii sky is not the limit. Oups.

 

Pregătește-te să decolăm. Plecăm în spațiu, însă, de această dată plecăm însoțiți.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Luna_2

Pe 12 septembrie 1959, a fost lansată spre Lună nava spațială sovietică Luna 2 – primul obiect creat de om care ajunge pe Lună. Luna 2 a urmat o cale directă spre Lună având o viteză de 11,2 km/s. Din păcate, pe 14 septembrie în același an, nava spațială a lovit Luna, devenind astfel primul obiect creat de om care a lovit un alt corp ceresc.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/GeoEye-1

După 5 luni de întârzieri, pe 6 septembrie 2008, este lansat GeoEye-1, satelitul de înaltă rezoluție de observare a pământului. Este primul satelit ce captează și oferă imagini de înaltă rezoluție destinate comercializării, în timp real. Satelitul are 1955kg și are suficient combustibil pentru 15 ani. În calitate de licențiat exclusiv al imaginilor în scopuri de cartografiere online, Google avea logo-ul său pe racheta Delta II care a fost folosită pentru lansarea GeoEye-1.

 

 

În schimb, unele nu-i rezistă nici măcar timpului

 

Doar doi ani trecuseră de la lansarea primului calculator portabil Osborne I când, pe 13 septembrie 1983, Osborne Computer Corporation își declară falimentul. Oamenii din industrie susțin că falimentarea companiei s-a produs din cauza anunțului oficial prin care se anunța lansarea Osborne Executive – un nou model de calculator care ar fi ucis practic comenzile pentru Osborne 1. Această mișcare poartă denumirea de Efectul Osborne. Oare de aici să fie considerat numărul 13 ca fiind un număr care aduce ghinion? Hmm, cine știe.

 

 

Sperăm că ai găsit informații interesante și că te-am făcut măcar o dată să zici “wow”.