Știu că v-am spus data trecută ce colegi faini am eu în Softia, dar astăzi m-am gândit că este timpul să începeți să îi cunoașteți și voi. George a acceptat invitația mea la o cafea și mi-a povestit câte ceva despre el și despre rolul pe care îl are. Vă invit să citiți ce am discutat.

 

Nelu: Cum te numești și cine ești?

George: Mă numesc George și sunt Project Manager/Scrum Master pentru unul dintre cele mai tinere proiecte din Softia.

 

 

Nelu: Ce hobby-uri și pasiuni îți ocupă timpul liber?

George: Printre pasiunile pe care le am se numără: cititul (psihologie, leadership, filosofie, romane), filme (din orice gen și orice an), gaming (pc, ps4, nintendo), înot, călătorii, investiții financiare și dans.

 

Nelu: Fiecare profesie are miturile și legendele ei, dar nu toate sunt adevarate. Care mit legat de profesia ta ți se pare că ar trebui demontat?

George: Două mituri legate de rolul de Scrum Master și Project Manager.

1) Scrum Master-ul este liderul/project manager-ul echipei Scrum. Acest mit poate duce la practici defectuoase și la neaplicarea corectă a framework-ului Scrum. Scrum Master-ul nu este un project manager, ci este cel care aplică servant leadership (protejează echipa, o ajută să elimine impedimentele apărute). Scrum Master-ul este în slujba echipei, nu echipa este în slujba Scrum Master-ului. Scrum Master-ul nu face micro management, nu asignează munca oamenilor din echipă și nu face status reporting către stakeholderi/higher ups.

2) Project Manager-ul trebuie să fie un subject matter expert, să cunoască business-ul ca un manager. Adesea în corporații, mai ales, oamenii sunt promovați într-un rol de project manager fară să cunoască esența acestui rol. Anterior aceștia au fost în roluri cheie de business, în care au căpătat business knowledge. Este adevărat că Project Manager-ul trebuie să aibă atât cunoștinte tehnice (de project management), de business și leadership, dar nu trebuie să fie neapărat un SME. În echipa de proiect pe care PM-ul o are trebuie să fie roluri dedicate (SMEs) pe care acesta se poate baza pentru a lua decizii și pentru a delega munca de pe proiect.

 

Nelu: Ce te inspiră cel mai tare sau ce te face să vrei să-ți depășești limitele?

George: Mereu vreau să cresc și să devin mai bun în ceea ce fac. Îmi setez singur obiective personale și profesionale pe termen lung, pe care le revizuiesc la câteva luni.

,,Nu îmi place să stagnez – stagnarea o consider un indicator pentru căutarea unei noi oportunități/provocări”.

Ceea ce mă motivează să acționez și să îmi depășesc limitele este faptul că sunt conștient că există un potențial mare în mine, ce va fi realizat doar prin acțiune.

 

Nelu: Dacă cel mai recent proiect la care ai lucrat în Softia ar fi un film, ce titlu ar avea?

George: ,,Un nou orizont!”

 

Nelu: Care e cea mai tare tehnologie/tool cu care ai lucrat și de ce?

George: Fiind project manager am lucrat pe proiecte diverse care foloseau tool-uri/tehnologii moderne. Câteva exemple de tool-uri de project management cu care am lucrat sunt: Jira, Microsoft Project, Azure DevOps, ALM, HPNow, Tech Direct, Service Now. 

,,Nu consider că există cel mai tare tool de project management, ci există tool-ul care se potrivește cel mai bine mediului de proiect.”

Pentru a fi valorificate la maxim, tool-urile trebuie să fie adaptate la metodologii, la un framework de project management și la operating model-ul care este folosit în cadrul proiectelor.  Tehnologiile pe care le-am folosit până acum în mod direct: VBA, SQL, SQL Lite, Fetch XML. 

Data Visualization Tools: Power BI, Qlikview, Tableau

CRM Tools: Salesforce, Microsoft Dynamics

 

Nelu: Care este primul lucru (după cafea) pe care îl faci când începi o zi de lucru?

Îmi încep fiecare zi prin a-mi consolida toate action items pe care le-am acumulat până în acel moment. Astfel construiesc un plan de acțiune, pe care apoi îl execut și updatez. Fac asta zilnic după ce îmi beau cafeaua, pentru fiecare zi de muncă – fară excepție.

 

Nelu: Ce mâncare n-ai împărți cu nimeni? Nici macăr cu mine! 😉

George: Nu am un gen de mâncare pe care l-aș păstra doar pentru mine. I am willing to share.

 

Nelu: Care parte a procesului tău de lucru îți place cel mai mult și de ce?

George: Dinamismul și oamenii. Fiecare zi este nouă. Deși în momentul actual lucrăm în cadrul unui framework (scrum) care presupune ceremonii timeboxed stabilite și recurente – fiecare situație este unică și niciodată nu mă plictisesc.

 ,,Oamenii cu care lucrez sunt un principal factor motivant. Mă bucur să îmi ajut oamenii din echipa de pe proiect, să îi ghidez când au nevoie și să simt că am contribuit într-o oarecare măsură la dezvoltarea lor.”

 De-a lungul carierei mele prin proiectele pe care le-am condus și din care am făcut parte, am întâlnit oameni foarte mișto de la care am avut multe de învățat, atât direct, cât și indirect.

 

Nelu: Ce sfat te-ar fi ajutat dacă îl primeai la început de carieră?

George: Aici sunt norocs. La început de carieră am avut curaj, mi-am ascultat instinctul și de aceea am ajuns din domeniul finaciar în domeniul IT. Aici am descoperit oameni foarte valoroși, am avut doi mentori în carieră până acum de la care am învățat lecții foarte valoroase pe parcurs. Dacă aș putea să îmi transmit aceste lecții fix la începutul carierei acestea ar fi: 

,,prima lecție – nu există cu adevărat probleme ce nu pot fi rezolvate, ci doar soluții ce așteaptă a fi descoperite.”

A doua lecție pe care am învățat-o a fost că este important întotdeauna să vezi pădurea dincolo de copaci (to never forget about the big picture even when you are în the middle of the small details). Ultima lecție pe care am învățat-o a fost să gândesc mereu prin prisma conceptelor de riscuri și probleme (identifică cât mai din timp riscurile și acționează asupra lor, înainte să fie prea târziu – atunci când acestea au devenit issues/probleme).

 

Nelu: Dacă ai putea să întorci timpul și să vorbești cu tine, cel/cea de la 18 ani, ce i-ai spune?

George: ,,Nu îți fie teamă să zici ,,da” unei oportunități despre care nu știi suficient sau mai nimic în acel moment.”

Spune da, învață pe parcurs ce trebuie să faci și profită de fiecare moment și oportunitate ce apare în calea ta.