În fiecare zi lumea programatorilor este în creștere datorită numărului mare de persoane dornice să învețe un limbaj de programare. Am pregătit un ghid cu 10 sfaturi, care sper că îți va fi de folos în această aventură. 

Ca începător, poate vei dori să știi ce ar trebui să faci și care va fi drumul pentru a progresa de la nivelul începător la cel intermediar și nu numai. Experiența de învățare poate varia de la persoană la persoană, însă ești complet liber să îți alegi propriile tale metode despre care știi că dau roade și să nu te limitezi doar la cele din articol. 

În continuare vom discuta despre 10 pași care te vor ajuta să îți îmbunătățești parcursul de învățare. Știind aceste puncte, vei avea un start mai bun despre ce înseamnă să înveți un limbaj de programare.

Tip #1:  Stabilește-ți planul de învățare și setează-ți obiectivele

Nu există o rețetă a succesului descrisă în nicio carte, însă trebuie să ne concentrăm pe ceea ce contează pentru noi atunci când vrem să începem să învățăm un nou limbaj de programare. 

Stabilirea unui plan în procesul de învățare ne va ajuta să ne concentrăm pe toata durata acestuia, astfel încât să nu fim distrași și să ne putem continua drumul indiferent de obstacole.

Încearcă să treci pe hârtie câteva idei astfel încât să gravitezi în jurul acestora în perioada ce va urma. Odată ce consideri că ai terminat cu acestea și stăpânești subiectele respective, setează-ți noi obiective pentru a-ți depăși propriile bariere. 

Înaintează cu pași mărunți în baza unor obiective realizabile. Odată ce observi că progresul tău aduce rezultate, țintește către lucruri mai complexe pentru a rămâne motivat. 

 

Tip #2: Teoria și practica în echilibru

O metodă foarte bună pentru a fixa noțiunile din programare este să începi să scrii cod atunci când înveți conceptele teoretice și tehnice. Dacă vei citit toata teoria deodată este posibil ca unele principii să-ți scape din vedere pană la finalul materialului. 

Învață conceptele de baza, apoi pune-le în practică prin intermediul unor exerciții sau aplicații. Încearcă sa dedici timp lucrurilor de baza, deoarece acestea te vor ajuta la înțelegerea altor concepte mai avansate in viitor. 

Take your time and do a good job!

Tip #3: Dedică-ți timp pentru a scrie cod zilnic

Consistența este foarte importantă atunci când vine vorba de învățarea unui lucru nou. La fel se aplica si in cazul programării. Îți recomand sa scrii mici bucatele de cod zilnic. 

Poate fi greu de imaginat, însă memoria musculara joaca o parte importanta în activitatea de programator. Încercând sa îți dedici o parte din timpul tău zilnic scrierii de cod, vei îmbunătăți substantial memoria musculară. 

Deși poate fi descurajator la început, acordă 20-30 de minute scrierii de cod în fiecare zi iar de acolo poți creste pe parcurs în funcție de programul tău.

 

Tip #4: Învață din mai multe surse

Sunt momente când lucrurile devin neclare la un moment dat, iar de aceea este recomandat să nu lăsăm anumite lucruri neterminate fiindcă ne vor afecta pe viitor sau ne vor consuma mai mult timp.

Dacă aceasta este perioada ta în care îți dedici timpul pentru a învață, atunci fă-o sa conteze!

Când unele concepte prezentate în sala de clasă, într-un tutorial de pe internet sau într-o carte par a fi greu de înțeles, încearcă o alternativă la ceea ce ți-a fost prezentat și caută același concept într-o altă sursă.

Nu te limita la un singur material de învățare, caută și alte alternative pentru același conținut astfel încât sa îți fixezi mai bine noțiunile. 

Astăzi sunt atât de multe surse online din care poți alege, astfel încât multe dintre acestea descriu subiectele într-o natură foarte clară, ușor de înțeles si concisă. 

 

Tip #5: Lucrează la proiecte individuale

Un proiect personal este de obicei cea mai bună alegere atunci când vrem să învățam un nou limbaj de programare. Chiar daca nu ai reținut anumite părți teoretice pe care tocmai le-ai citit sau te-ai lovit foarte des de întrebarea “Care era bucata aceea de cod?”, nu trebuie sa te bazezi pe faptul ca noțiunile teoretice sunt suficiente.

Testul prin care îți poți dovedi faptul ca ai înțeles noțiunile teoretice este de fapt practica, iar cel mai bun mod de a-ți confirma acest aspect este sa creezi un proiect care îți va pune la încercare mintea. 

Tips: Așa cum am menționat in Tip #1, încearcă să avansezi cu pași mărunți astfel încât sa îți fixezi mai bine cunoștințele.

 

Tip #6: Cere ajutor! Vei avea nevoie

Oricât de banal ar suna, realitatea a arătat ca oamenii rețin mult mai repede o informație  atunci când au un mentor si primesc feedback în urma unei acțiuni. 

Găsește pe cineva la care sa apelezi, fie că se regăsește in mediul online sau în persoană, nu ezita să ceri ajutor despre lucrurile care îți dau bătăi de cap. Orice programator s-a lovit cel puțin o dată de această situație în cariera lui. Fie ca este vorba de un mic bug într-o aplicație sau un concept pe care nu îl stăpânești îndeajuns, iar informațiile curente te depășesc, întreabă pe cineva cu experiență sa te îndrume în rezolvarea situației. 

 

Tip #7: Dezvoltă activitate pe bloguri, forumuri și StackOverflow

O altă formă prin care îți poți dezvolta cunoștințele de programare și pe cele ale limbajului este să fii proactiv pe diferite platforme online. Acest lucru te va ajuta sa îți revizuiești cunoștințele acumulate până acum. Împărtășind cunoștințele tale cu o comunitate de programatori, tu vei fi prima persoana care va avea de câștigat. 

Având în vedere ca domeniul de programare este unul foarte mare și vast, vei tinde sa uiți majoritatea lucrurilor pe care nu le folosești în decurs de 3 luni.

Participarea pe StackOverflow și oferirea de ajutor altor membri, discuțiile pe diferite bloguri și forumuri sunt o manieră foarte benefică pentru a-ți fixa cunoștințele, unele lipsuri și în același timp revizuirea propriilor informații. De multe ori vei vedea pe cineva beneficiind de pe urma activității tale pe diferite platforme online și vei observa în timp ca noțiunile de programare vor deveni din ce in ce mai greu de uitat.

 

Tip #8: Contribuie la proiecte Open Source

In modelul open-source, codul software este făcut public pe diferite platforme, iar fiecare programator poate ajuta la dezvoltarea acestuia.

În momentul de față sunt o multitudine de librarii open-source care sunt susținute de către programatori voluntari. În plus, multe companii software își expun proiectele publicului larg, însemnând ca și tu poți lucra cu codul scris și produs de către inginerii care lucrează în aceste companii. 

 

Tip #9: Fii motivat pentru atingerea scopurilor

De multe ori, după ce ajungem să depășim un număr de obiective, își face apariția procrastinarea. După o perioada de timp simțim ca nu mai suntem “în formă” atunci când facem o activitate și amânăm lucrurile din varii motive. 

Atunci când ne lovim de un obstacol și simțim ca nu mai putem progresa, trebuie sa ne automotivăm pentru a putea continua procesul de învățare și să evităm pe cât posibil să batem pasul pe loc. 

În pașii de mai sus am recomandat ca este bine sa învățăm din diferite surse pentru a înțelege mai bine unele concepte, însă acest lucru nu este suficient. Trebuie să fim perseverenți si să ne ducem planul la bun sfârșit, astfel încât să putem atinge noi obiective. 

 

Tip #10: Continuă sa practici și vei avea succes

Învățarea limbajelor de programare necesită dedicație, la fel ca orice lucru pe care îl înveți de la început. Dupa o anumită perioadă, o parte din pașii de mai sus vor fi făcuți de tine zilnic, în mod involuntar, pentru a te dezvolta mai departe.

De asemenea, este recomandat să lucrezi din plăcere în toata aceasta perioadă și să fii răbdător cu tine însuți pentru a-ți îndeplini obiectivele. Faptul ca nu vei reține întotdeauna lucrurile este normal. Totuși, este important să-ți găsești diferite metode prin care să îmbini plăcutul cu învățatul pentru a-ți putea continua călătoria.

Acum ești înarmat cu aceste strategii și tehnici ce te pot ajuta la îmbunătățirea procesului de învățare a unui limbaj de programare. Cheile ce te vor ajuta sa îți menții un drum plin de succes sunt practica și perseverența. De aici înainte vei avea numai de câștigat.