Ați observat că începutul de an este, de obicei, plin de evenimente?

Sfera tehnologiei nu este nici ea exceptată de noutăți, așa că luna ianuarie a fost una plină de descoperiri și invenții de-a lungul timpului. De la computere, la telefoane mobile, sisteme de gaming și limbaje de programare, ultima jumătate de secol ne-a adus multe mijloace de comunicare, entertainment, dar și pentru activitățile profesionale pe care acum le considerăm parte din viața de zi cu zi. Dar ce vă povestesc eu când puteți descoperi în articolul pe care vi l-am pregătit.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Magnavox_Odyssey#/media/File:Magnavox-Odyssey-Console-Set.jpg

Ralph Baer, fiind considerat părintele industriei jocurilor video, inițiază o acțiune de patentare a unui sistem de jocuri TV pe care l-a construit. Această patentare din 15 ianuarie 1968 conduce către Magnavox Odyssey, primul aparat de jocuri video pentru acasă.

 

În 30 ianuarie 1982 Richard Skrenta scrie primul virus pentru calculator, care are 400 de linii de cod și este deghizat ca un program de boot Apple II, denumit “Elk Cloner“.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Lisa

Pe 19 ianuarie 1983 este anunțat computerul Lisa al companiei Apple, primul computer comercial pentru uz personal, care are o interfață grafică, dar și mouse. A fost lansat la prețul de 9.995 dolari, însă a devenit rapid un eșec comercial pentru Apple. Totuși, multe dintre tehnologiile dezvoltate pentru Lisa au fost utilizate pentru computerul Macintosh.

 

Pe 6 ianuarie 1984 Hitachi anunță că a dezvoltat primul cip de memorie cu o capacitate de 1 MB de date.

 

Sistemul de denumire a domeniilor pe internet a apărut pe 1 ianuarie 1985. Înainte de acest sistem, adresele de pe diferite rețele de computere puteau fi accesate printr-o adresă numerică a host-ului. Fiecare computer din rețea putea accesa astfel fișierele. Sistemul de denumire a domeniilor a apărut tocmai datorită complexității modului de operare a internetului și pentru faptul că reținerea atâtor adrese numerice trecea de la dificil la imposibil.

 

https://www.fastcompany.com/90407757/yahoo-has-a-new-logo-again

La data de 18 ianuarie 1995 este înregistrat numele de domeniu yahoo.com. Anterior, website-ul era numit “David and Jerry’s Guide to the World Wide Web”.

 

Jocul Tetris își face apariția pe data de 29 ianuarie 1988 în Statele Unite ca joc pe PC. Devine un “blockbuster software”, care a fost vândut în peste 2 milioane de copii. 

 

Pe 3 ianuarie 1996 Motorola introduce StarTAC, primul telefon mobil cu clapetă. Fiind cel mai mic și mai ușor telefon mobil disponibil la acea vreme, „portabilitatea” StarTAC l-a făcut unul dintre primele telefoane celulare care au atins o popularitate foarte mare.

 

https://seeklogo.com/vector-logo/158094/java

Prima versiune a limbajului de programare Java a fost lansată pe 23 ianuarie 1996. Abilitatea acestui limbaj care se traduce prin “scrie o dată, funcționează oriunde” l-a făcut să fie ideal pentru aplicațiile software. Pe măsură ce popularitatea internetului a crescut, a crescut și utilizarea Java. 

 

În 6 ianuarie 2000 Steve Jobs dezvăluie pentru prima dată Mac OS X, declarând că o nouă revoluție a computerelor este pe cale să înceapă. Cu siguranță a fost o revoluție pentru utilizatorii computerelor Mac de la acea vreme, care a condus la o renaștere a Apple în piață. Având în vedere faptul că sistemul de operare Mac OS X reprezintă baza pentru iOS, care rulează pe iPhone, iPod Touch și iPad, este clar că Mac OS X a revoluționat industria  calculatoarelor în moduri pe care Steve Jobs nici măcar nu și le-a imaginat… sau poate da?

 

Tot în anul 2000, pe 21 ianuarie a fost înregistrat domeniul twitter.com. Totuși, abia în anul 2006 domeniul a fost cumpărat de către Twitter Inc. și a luat forma pe care o știm astăzi.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia_logo

Wikipedia, o Wiki enciclopedie gratuită apare online pe 15 ianuarie 2001. Oamenii de vânzări care mergeau din ușă în ușă au fost afectați în sens negativ, însă rafturile librăriilor aveau din ce în ce mai mult spațiu și pentru alte cărți.

 

După 6 ani de la lansarea Windows XP, infamul sistem de operare Windows Vista a fost anunțat pe data de 30 ianuarie 2007. Din diverse motive, lansarea Windows Vista a fost afectată de numeroase probleme de incompatibilitate, stabilitate și alte astfel de probleme. Microsoft l-a făcut pe Vista mai bun după o serie de upgrade-uri, dar răul fusese deja făcut, așa că reputația sistemului de operare nu a mai fost niciodată îndreptată.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

În data de 3 ianuarie 2009 Satoshi Nakamoto, creatorul pseudonim al Bitcoin, exploatează primele 50 de bitcoin-uri, cunoscut în prezent sub denumirea de Genesis Block, cu 6 zile înainte de lansarea inițială a software-ului bitcoin și lansarea rețelei de criptomonede.

 

În 5 ianuarie 2010 se lansează vânzarea telefonului Nexus One. Chiar dacă nu este primul telefon cu sistem de operare Android, a fost primul telefon creat și promovat de Google. De fapt, a fost disponibil pentru cumpărare chiar din magazinele online ale Google timp de aproximativ 7 luni de la lansare.

 

Surse:

https://www.computerhistory.org/tdih/january/
https://straighttalk.hcltech.com/january-in-the-history-of-technology
https://thisdayintechhistory.com/archives/#201912
https://www.techradar.com/news/behind-the-internet-the-history-of-domain-names