Luna noiembrie a fost o lună plină de inspirație pentru industria IT. De-a lungul timpului s-au lansat multe produse și servicii care astăzi ni se par indispensabile. Te invităm să trecem împreună în revistă cele mai notabile evenimente de-a lungul istoriei.

 

1 noiembrie 2005 O eroare de software oprește Bursa de Valori din Tokyo

 

O eroare de software legată de o actualizare a sistemului a oprit tranzacționarea acțiunilor și obligațiunilor la Bursa de Valori din Tokyo. Problemele au apărut înainte de deschiderea pieței la ora locală 9 a.m. și au amânat începerea tranzacționării până la 13:30.

 

 

5 noiembrie 2006 – Internetul adună 100 de milioane de site-uri

 

Potrivit companiei de servicii de internet Netcraft Ltd., în această zi existau peste 100 de milioane de site-uri web pe Internet. Reușita a încheiat un an extraordinar în care Internetul a adăugat 27,4 milioane de site-uri, depășind cu ușurință recordul anterior de creștere de 17 milioane din 2005. Internetul și-a dublat numărul de site-uri din mai 2004, când numărătoarea a atins 50 de milioane. Blogurile și site-urile web de afaceri mici au determinat creșterea explozivă în 2006, cu creșteri uriașe ale serviciilor de blogging gratuite la Google și Microsoft. Primul sondaj Netcraft din august 1995 a găsit 18.957 de site-uri.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/MS-DOS

6 noiembrie 1980Microsoft semnează un contract cu IBM pentru crearea unui sistem de operare

 

Microsoft semnează un contract cu IBM pentru a crea un sistem de operare pentru noul PC IBM. PC-ul a aprins piața computerelor personale, făcând computerele de acasă populare nu doar pentru pasionați. Co-fondatorii Microsoft Bill Gates și Paul Allen au dezvoltat sistemul de operare Microsoft Disk, cunoscut în mod obișnuit ca MS-DOS, folosind software-ul existent de la o companie din Seattle ca fundație.

 

 

9 noiembrie 2004 – S-a lansat Firefox 1.0

 

Uneori prescurtat ca FF, Firefox a fost browserul de generație următoare al Mozilla și includea caracteristici precum navigarea cu file și blocarea ferestrelor pop-up. Mozilla Firefox a devenit o alternativă populară pentru utilizatorii Microsoft Internet Explorer în căutare de alternative care ar putea preveni programele spion, precum și o serie de alte funcții Firefox.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_1.0x

10 noiembrie 1983 – Microsoft introduce Windows

 

Microsoft anunță un nou produs, Windows, pentru a concura cu alte sisteme de operare pentru computere, cum ar fi interfața de pe Apple Lisa. După mai multe întârzieri, Windows 1.0 a devenit în sfârșit disponibil publicului în 1985. Caracteristicile sale majore au inclus meniuri derulante, suport pentru mouse și multitasking cooperativ al aplicațiilor programului. Deși Windows 1.0 a avut o anumită utilizare, interfața Windows nu a beneficiat de acceptare generală până la versiunea 3.0.

 

 

12 noiembrie 1937Alan Turing definește mașina universală

 

Lucrarea lui Alan Turing intitulată “On Computable Numbers with an Application to the Entscheidungs-problem” a apărut la 12 noiembrie 1937, oarecum concomitent cu lucrările lui Konrad Zuse asupra primei mașini Z din Germania, lucrarea lui John Vincent Atanasoff asupra ABC, lucrarea lui George Stibitz la mașina de releu Bell Telephony și a lui Howard Aiken la Calculatorul controlat cu secvență automată.

 

Mai târziu redenumit Mașina Turing, acest motor abstract a furnizat conceptele fundamentale ale computerelor pe care ceilalți inventatori le-ar realiza în mod independent. Așadar, Turing a oferit abstractizarea care ar forma teoria de bază a calculabilității timp de câteva decenii, în timp ce alții au furnizat mijloacele pragmatice de calcul.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_360

22 noiembrie 2005Xbox 360 este lansat pe piața nord-americană

 

Xbox 360 de la Microsoft, al doilea din linia Xbox, este lansat în SUA și Canada după o campanie de marketing virală și un hype intens. Inițial, 18 titluri erau disponibile la lansare, iar dintre acestea, Call of Duty 2 a fost cel mai bine vândut pentru noua consolă. O versiune actualizată a Xbox Live, care a permis jocuri online multiplayer și streaming media, a fost un punct de vânzare major pentru 360, una dintre cele mai vândute console din toate timpurile. Principalii concurenți ai lui 360 au fost Wii de la Nintendo și PlayStation 3 de la Sony, toate fiind console de jocuri video din a șaptea generație. Succesorul său, Xbox One, a fost lansat 8 ani mai târziu.

 

 

https://www.my-internet-explorer.com/ie2/

27 noiembrie 1995 – Microsoft lansează Internet Explorer 2.0

 

Microsoft Corp. a lansat Internet Explorer 2.0, declanșând un război al browserelor cu popularul Netscape Navigator. Netscape Communications Corp. a avut un monopol virtual asupra browserelor World Wide Web încă de la începuturile internetului. Browserele Netscape Navigator and Communicator servesc ca format pentru vizualizarea și crearea paginilor World Wide Web, precum și participarea la grupuri de știri și trimiterea de e-mailuri. Microsoft își promovează Internet Explorer menționând în mod specific confidențialitatea și criptarea.

 

 

 

Surse:

https://www.computerhistory.org/tdih/november/
https://thisdayintechhistory.com/archives/#202011