Luna octombrie aduce in discuție nume importante pentru istoria tehnologiei, nume ca Bill Gates, Steve Jobs, Microsoft, și lista continuă. Dacă te-am făcut curios te invităm sa citești mai jos pentru a afla ce s-a întâmplat în octombrie de-a lungul istoriei.

 

 

6 octombrie 1983 – Lotus Development devine public

Lotus Development Corp. a devenit publică după ce înregistrase venituri de 12,8 milioane de dolari în ultimele 12 luni. Compania, fondată de Mitch Kapor și Jonathan Sachs în 1982, și-a găsit succesul cu programul de foi de calcul Kapor, Lotus 1-2-3. Lotus 1-2-3 a ocolit sistemul de operare al PC-ului IBM, făcându-l mult mai rapid decât concurenții săi. Ceea ce a făcut programul popular a fost combinarea unor foi de calcul cu grafică și cu recuperare de date. IBM a achiziționat Lotus în 1995.

 

 

9 octombrie 1947 – Calculatorul BINAC urmează să fie construit

Este semnat contractul pentru dezvoltarea BINAC. „BINary Automatic Computer” a fost singurul computer construit vreodată de Eckert-Mauchly Computer Co., fondată de pionierii ENIAC J. Presper Eckert și John Mauchly. Compania a devenit o divizie a Remington Rand Corp. înainte de a-și finaliza următorul proiect, UNIVAC. Primul computer digital electronic cu o capacitate de program stocat care a fost finalizat în Statele Unite, BINAC a avut o capacitate de 512 cuvinte. La un preț de 278.000 USD, BINAC a fost modificat față de predecesorul său în primul rând prin îmbunătățirea vitezei și a puterii cu doar 700 de tuburi de vid în loc de 18.000.

 

 

https://de.wikipedia.org/wiki/NeXT_Computer

12 octombrie 1988 –  Steve Jobs prezintă NeXT Computer

Steve Jobs a părăsit Apple în 1985 și apoi a folosit 12 milioane de dolari din banii săi pentru a înființa o nouă companie de calculatoare numită NeXT. Deși NeXT a eșuat în cele din urmă pe piață, a introdus câteva funcții noi pentru computerele personale, inclusiv un disc optic de stocare, un procesor de semnal digital încorporat care a permis recunoașterea vocii și limbaje orientate pe obiecte care au simplificat programarea. Prețul său de 6.500 USD fiind relativ crescut pentru aceea perioadă a făcut ca vânzările sale să fie limitate. NeXT Computer Inc. a devenit în cele din urmă NeXT Software Inc. și apoi a fost cumpărat de Apple în 1997.

 

14 octombrie 1957 – Este fondată British Computer Society

BCS este una dintre numeroasele societăți internaționale care au o relație de membru afiliat cu IEEE Computer Society. Din 1984, BCS a funcționat în temeiul unei Carte regale prin care i se cere: „…promovarea studiului și practicii calculatoarelor și avansarea cunoștințele în acest sens în beneficiul publicului”.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/IPod_Classic

23 octombrie 2001 -Apple Computer lansează iPod-ul

Apple se aventurează pe piețele de divertisment muzical și portabil odată cu introducerea iPod-ului. iPod-ul original a fost echipat cu un hard disk în miniatură, dar viitoarele iterații au inclus memorie flash. Apple a declarat că iPod-ul le permite utilizatorilor să „pună 1.000 de melodii în buzunar”, o creștere dramatică față de jucătorii concurenți. Deși nu a fost primul player portabil pentru muzică digitală, iPod-ul, în tandem cu magazinul de muzică iTunes, a modificat radical modul în care oamenii cumpărau, stocau, distribuiau și ascultau muzică.

 

 

https://seeklogo.com/vector-logo/92336/microsoft-windows-xp

25 octombrie 2001 – Microsoft lansează Windows XP

Windows XP este familia de sisteme de operare pe 32 și 64 de biți produse de Microsoft pentru utilizare pe computere personale. Numele „XP” înseamnă „Experiență”. Succesor atât pentru Windows 2000 Professional, cât și pentru Windows ME, Windows XP a fost primul sistem de operare orientat spre consumator construit de Microsoft pe nucleul și arhitectura Windows NT. Peste 400 de milioane de copii erau utilizate până în ianuarie 2006, potrivit unui analist al International Data Corporation. Acesta a fost succedat de Windows Vista, care a fost lansat publicului larg în ianuarie 2007.

 

 

27 octombrie 1980 – A avut loc primul accident major al unei rețele, colapsul de patru ore al ARPANET

ARPANET, predecesorul internetului modern, a fost înființat de Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată a Departamentului de Apărare (DARPA). Inițial, a legat patru site-uri din California și Utah, iar ulterior a fost extins pentru a acoperi centrele de cercetare din întreaga țară.

Eșecul rețelei a rezultat dintr-un cod redundant de detectare a unei singure erori, care a fost folosit pentru transmisie, dar nu pentru stocare, și un algoritm de colectare pentru eliminarea mesajelor vechi care nu a fost rezistent la existența simultană a unui mesaj cu mai multe marcaje temporale diferite. Combinația dintre evenimente a pus rețeaua pe pauză timp de patru ore.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates

28 octombrie 1955 – se naște Bill Gates, co-fondator și CEO al Microsoft Corporation

Bill Gates a dezvoltat o versiune de BASIC pentru Altair 8800 în timp ce era student la Harvard. Odată cu succesul BASIC, el și co-dezvoltatorul Paul Allen au fondat Microsoft. Compania incipientă a livrat un sistem de operare pentru PC-ul IBM, programul de procesare a textului Microsoft Word, sistemul de operare Windows și o multitudine de alte programe. Gates a demisionat din funcția de CEO Microsoft în 1999 și a fost înlocuit de președintele Steve Ballmer. Deși a rămas strâns legat de viziunea și operațiunile Microsoft, Gates și-a dedicat mai mult timp Fundației Bill & Melinda Gates, o entitate filantropică care, printre alte obiective, promovează inițiative de sănătate la nivel mondial, oportunități educaționale și un mijloc de a pune capăt sărăciei și foametei. Chiar și după toate donațiile sale caritabile, Gates a fost catalogat de Forbes drept cea mai bogată persoană din lume de mai multe ori.

 

 

31 octombrie 1945 –  Prima conferință despre tehnica computerelor digitale a avut loc la MIT

Conferința a fost sponsorizată de Consiliul Național de Cercetare, Subcomisia Z pe mașini de calcul și calcul. Prezentat de echipa Whirlwind, a influențat direcția acestui computer.

 

 

 

 

Surse:

https://thisdayintechhistory.com/
https://www.computerhistory.org/tdih/october/
https://www.businessinsider.com/steve-jobs-12-million-dollar-failure-saved-apple-next-2019-8#:~:text=Steve Jobs left Apple in,dates back to the 1960s